Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster


Keşke, Mescitler de Ücretli Olsa


Açıklama: Bazı zamanlarda ülkemizin değişik yerlerine yaptığım seyahatlerde edindiğim izlenimleri, gördüğüm eksiklikleri veya yanlışları siz okuyucularımla paylaşmak için bu satırları yazıyorum. Belki dikkate alınır da sorunlar giderilir.
Kategori: Hayattan
Eklenme Tarihi: 08 Mayıs 2017
Geçerli Tarih: 28 Mart 2024, 12:47
Site: Yanıkozan Fikir Ve Sanat Sitesi
URL: http://www.yanikozan.com/haber_detay.asp?haberID=111


          Bazı zamanlarda ülkemizin değişik yerlerine yaptığım seyahatlerde edindiğim izlenimleri, gördüğüm eksiklikleri veya yanlışları siz okuyucularımla paylaşmak için bu satırları yazıyorum. Belki dikkate alınır da sorunlar giderilir.
          İnsan, bu seyahatlerinde çeşitli kolaylıklarla karşılaştığı gibi bazı zorlukları da yaşıyor. Özellikle karayoluyla seyahat ederken çeşitli yerlerde, dinlenme tesislerinde mola verilirken olumlu veya olumsuz şeylerle karşılaşmaktayız. Şöyle ki kazanç getiren birimlerin kazanç getirmeyen birimlere oranla bakım ve donanımları da farklılık arz ediyor. Lokantalar, çay salonları, wc’ler ve alış veriş yerleri gayet muntazam, görkemli ve ferah olmasına karşılık bazı yerlerin mescitleri arkalarda, tabelasız, küçük, düzensiz ve bakımsız olarak karşımıza çıkıyor. Bunların ekonomik olarak bir getirisisin olmamasından olacak gereksinimi karşılamaktan uzak, karanlık ve izbe yerlerdedirler. Bazı yerlerde restaurant ve kafeteryalardan çok uzakta, ancak sorarak bulunabilecek mekânlarda olmaları inançlarının gereklerini yerine getirmek isteyenlerin üzülmelerine veya ertelemelerine yol açmaktadır. Bu gereksinim, sadece ‘vardır’ la giderilemez.
                İnsan şunu demeden edemiyor:
_Keşke mescitler de ücretli olsa da insan rahat bir şekilde ibadetini yapsa,
             Şadırvanların da durumları içler acısı. Ya muslukları bozulmuş, ya suları kesik, ya da oturakları bulunmamaktadır. Bazı yerlerde ise, bu işe önem verenlerce ve özen gösterenlerce merkezi yerlerde inşa edilip tabelaları okunaklı, içleri temiz, aydınlık ve ferah olarak hizmet vermektedirler.
            Bir memleketin medeniyeti ‘tuvaletlerine verdiği önem’den anlaşılır derler. Ben de diyorum ki bir memleketin insanlarının dini inançlara verdiği önem mescit ve camilere verdiği önemden anlaşılır. Mola yerleri ülkemizin bir bakıma aynalarıdır. Turizm ve Ulaştırma Bakanlıkları ve belediyeler bu yerlerin denetimini daha sıkı yapmalıdır.  Bu yerler de diğer yerler gibi insan onuruna yaraşır, inanç özgürlüğüne paralel ve çağdaş mekânlar olarak göz önünde tutulmalıdırlar.
                                          


Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat | Resimleri Göster